27 oktober 2010

Middagsgäst

Mattias och Nils under glansdagarna i Lund

Igår hade vi fin fint sällskap till middagen: vår föredetta vapendragare i litteraturvetenskap och tillika nyblivne Göteborgare, Mattias, även han har en matblogg och den hittar du här. Vi bjöd på panerad torsk med remoulad sås och hemgjorda pommes frites och till efterrätt blev det äppelsockerkaka med vaniljglass, receptet på kakan hittar du här nedan.
Äppelsockerkaka
Du behöver:
2-3 äpplen
2 ägg
2 dl strösocker
50 gram smör
3 dl vetemjöl (180 g)
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
2 tsk kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena, lägg klyftorna i en liten plastpåse och häll i 1/2 dl av sockret och 2 tsk kanel. Blås in lite luft i påsen, tillslut och skaka tills alla klytor täckts av kanel och sockerblandingen.
3. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca 1 1/2 liters). Vispa ägg och resten av sockret pösigt.
4. Smält smöret. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner det avsvalnade smöret, vattnet och mjölblandingen i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
5. Häll smeten i den smorda formen och grädda i ca 45 minuter. Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den. Låt kakan svalna något utan form så att lite av ångan försvinner, annars kan kakan lätt bli lite fuktig.

Recept: Bonniers kokbok
Foto: Jag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar