I Göteborg har regnet intagit scenen och därav blir det mycket tid inomhus. Då passar det utmärkt att baka bröd att fylla frysen med. Jag slog ihop några olika recept och resultatet hittar du nedan.
Dinkelflätor med äpple
2 stora bröd
50 gram jäst
7 dl vatten
2 äpplen
5 dl havregryn
1 msk salt
5 dl fullkornsdinkel
10 dl vetemjöl
Till pensling:
ca 50 gram smör
1.Rör ut jästen i vatten (lite kallare än 37 grader) i en bunke. Skölj, kärna ur och riv äpplena grovt. Tillsätt äpple, havregryn, salt, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa under bakduk i ungefär 1 timme.
2.Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i två delar. Dela varje del i tre lika stora delar och rulla ut dem till längder, lite längre än vad själva brödet ska bli. Fläta ihop och tryck till ändarna så att brödet sitter ihop. Sätt ugnen på 250 grader och sätt samtidigt in en djup plåt i botten av ugnen. Låt bröden jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
3.Pensla med smält smör och grädda i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.
OBS! Samtidigt som du sätter in bröden, häll en 1/2 dl vatten i den djupa plåten och stäng luckan snabbt, ångan ger bröden en hård lite seg yta.
24 oktober 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar