Som nämnt tidigare så är konstelationen bakom denna blogg högst skeptiska till paj (förutom den sort som inmundigas med litervis av vaniljsås), men kocken lyckades överträffa sig själv igen. Den här pajen blev varken torr eller äggstinn och som alla maträtter värda namnet så innehåller den vitkål.
Håll till godo!
Paj med köttfärs-och grönsaksfyllning
För sex portioner (eller fyra om du bor med Nils) behövs:
1 sats pajdeg (Gärna med grahamsmjöl och dinkel)
Fyllning:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 morot
3 dl vitkål
1-2 msk smör
ca 400 gram nöt-, älg- eller blandfärs
1 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk peppar
2 ägg
2 dl mjölk
3 dl riven rivig ost
Gör så här:
1.Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut degen i en form så att den täcker botten och kanterna. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen i 15 minuter.
3 dl riven rivig ost
Gör så här:
1.Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut degen i en form så att den täcker botten och kanterna. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylen i 15 minuter.
2.Fyllning: Skala löken och hacka den fint. Skala moroten och riv den grovt. Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel. Låt smöret bli ljusbrunt i en gryta. Fräs löken någon minut, tillsätt sedan köttfärsen under omrörning och stek tills den är jämnt gryning. Tillsätt morötter, vitkål, vatten, örter och kryddor och rör om. Koka under lock på svag värme ca 15 minuter. Smaka av.
3. Vispa ihop ägg och mjölk, salt och peppra. Lägg fyllningen i pajformen , häll på äggstanningen och stör över riven ost. Grädda ca 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar