Idag blev jag malmönostalgisk och gjorde falafel, förvånansvärt enkelt och självklart gott. Till min "superfalafel" hade jag feta, babyspenat, gurka, avokado och vitlökssås, men det är även gott med hummus, tomat, grillad paprika, feferoni och allt annat smarrigt du kan komma på, ta det du har råd med.
Sås och falafelbullar presenteras nedan, resten får du själv komma på hur du bäst skär upp och mängdberäknar, glöm inte heller brödet, då blir det lätt kletigt.Håll till godo!
Falafel ca 25 st (enligt receptet, men jag gör mina ganska stora så det blir knappt hälften)
Du behöver:
3 dl kikärter
1-1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (tror dock att jag glömde lägga i någon i mina, men det kompenserade vitlökssåsen för)
1 dl hackad persilja
olja till stekning
Gör så här:
Kör kikärterna i matberedare eller mixer tillsammans med salt och kryddor till en massa. Finhacka lök och persilja (eller gör som jag och fuska, dvs hacka efter förmåga och kör sedan mixern några extra varv). Tillsätt ev lite mjöl om bullarna inte vill hålla ihop. Forma till bollar och stek i olja (man kan självklart även fritera men det tänker jag i min roll som dietiststudent inte stödja genom beskrivningar).
Vitlökssås
2 dl matyoghurt
2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1/2 dl hackad persilja
Rör ihop!
Recept: Vår kokbok
Recept: Vår kokbok
Vilken gourmet du är Nils! Falafel och grejer :D ska titta igenom din/er blogg, verkar vara mycket gott!
SvaraRaderaBra grejer det! :-)
SvaraRaderaM @ Lit de Parade