27 november 2010

För ful för att fotas

Igår fick jag laga mat av misstag, nisse hade fått ändrade tider på jobbet så då fick jag ta över middagen. Det var minst sagt kaotiskt där ett tag, mest på grund av att jag inte vet hur man tillagar kött, en biprodukt av att jag var vegetarian när jag flyttade hemifrån. Men supergott blev det och ni normalbegåvade läsare har säkert inga problem med den här rätten. Dock är det inget man äter med ögonen, så jag besparar er det visuella.

Håll till godo!

Chicken satay
6 portioner

900 gram kycklingfilé
Marinad:
2 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1dl soja
2 tsk ljust muskovadoråsocker eller brun farin

Jordnötssås
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
2 tsk chilipulver
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
ca 2 krm sambal oelek
2 msk muskovadråsocker eller brun farin
1 tsk salt
ca 200 gram jordnötssmör
2 msk pressad lime eller citron
3 dl vatten

Gör så här:
1. Skär kycklingfilérna i 2 cm stora bitar. Skala och lök och vitlök till marinaden. Blanda lök, soja och socker i en skål. Lägg i kycklingbitarna och rör om väl. Täck över och låt stå i kylskåp i minst 1h. Lägg 12 små träspett i blöt.

2. Börja med jordnötssåsen. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och torra kryddor i ca 1 min under omrörning. Blanda ner övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda i ca 3-4 minuter, rör om då och då.

3. Fördela köttet på spetten. Grilla dem ca 4-5 minuter på vardera sida, antingen i ugn eller i grill/stekpanna.

4. Servera spetten med jordnötsåsen och ris eller nudlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar