Jag har hundra ursäkter till varför jag inte har lagt upp de senaste dagarnas kulinariska mästerverk, men eftersom att jag tror mig veta att ni mest är intresserade av maten, så besparar jag er dem och går rakt på rödbetan.
Grekiska färsspett med fetasallad, tzatziki och pitabröd
För fyra personer behöver du:
Färsspetten:
400 gram lammfärs
1 vitlöksklyfta
1 ägg
svartpeppar
salt
1 tsk kanel
1 dl hackad persilja
8 blötlagda grillspett
Fetasalladen:
1 rödlök
1 paprika
1 pkt fetaost (200 gram)
2 tomater, urkärnade
1/2 gurka, urkärnad
oliver efter behag
olivolja
oregano torkad
basilika torkad
lite citronjuice
Tzatzikin:
2 dl matyoghurt
1/2 gurka riven, urkärnad
1-2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad mynta
lite citronjuice
salt
peppar
olivolja
4 st pitabröd
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader och börja sedan med tzatzikin:Blanda den urkärnade och rivna gurkan med yoghurten, riv i vitlöken, tillsätt myntan, citronjuice, salt, peppar och olivolja. Täck över och låt stå i kylen tills allt är klart.
2. Fetasalladen: Dela tomat, gurka, paprika, rödlök och fetaost i lagom stora bitar och tillsätt sedan önskad mängd oliver. Om du urkärnar tomaten och gurkan så slipper du en vattnig sallad. Häll på olja, kryddor och citronjuice.
3. Färsspetten: Blanda lammfärs, ägg, salt och kryddorna tills allt är jämnt fördelat. Dela smeten till åtta lika stora delar. Forma delarna till stora köttbullar och trä på spetten, och rulla dem sedan mot arbetsbänken så att de blir till avlånga korvar. Stek i panna med smör i cirka 4 minuter eller grilla. Lägg de färdiga spetten i en form och håll dem varma i ugnen. Passa även på att värma pitabröden.
Servera med klyftad citron och grekiska toner. Denna rätt blir enkelt GI-vänlig om du hoppar över pitabrödet och kompletterar med extra sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar