06 april 2010

Pitabröd



Idag valde jag att baka pitabröd istället för att plugga, dåligt för uppsatsen men bra för veckans middagar (det vankas nämligen kycklingkebab längre fram i veckan). Det här var första gången jag bakade pitabröd, men det var inte särskilt svårt, dock tar det lite tid. Om ni tycker att det är lite överpretentiöst att baka sina egna pitabröd (eller om man råkar vara en riktigt dålig bagare), så går det självklart att köpa färdiga, men jag håller mig till mitt nyårslöfte och bakar allt bröd själv.

Pitabröd
ca 18st

Du behöver:
  • 25g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1/2 msk socker
  • 2 msk olja (rapsolja eller annan olja med diskret smak)
  • 12-13 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Rör ut jästen i litet av vattnet och tillsätt därefter resten- salt, socker och olja och till sist mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under duk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Knåda degen på nytt, dela den i två delar, rulla ut delarna till längder och dela varje längd i lämpliga bitar (8-10). Rulla delarna till bullar, platta till och kavla ut. Bullarna bör inte vara tjockare än en 1/2 cm. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt (två - tre får plats åt gången) och grädda mitt i ugnen 8 minuter.

De färdiga bröden öppnas upptill så att fyllningen får plats.

Recept: Tulla Grünberger Matbröd

Foto: Jag





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar