11 maj 2010

Fisksoppa utan spik


Väl hemma från Prag så längtar vi efter mat fri från pommes frites och tillbaka vid kusten igen så känns fisk helt rätt. Gör gärna soppan på fiskrester du hittar i frysen, så känns det lite mer ekonomiskt och lägg i räkor, musslor eller vad du nu föredrar. Jättegott blev det, som Tina skulle ha sagt.
Håll till godo!

Saffranskryddad fisksoppa


För fyra personer behöver du:
400 gram sejfilé
300 gram torskfilé (receptet föreslår lax, men den utgick p.g.a invändningar från kocken)
150 gram skalade räkor
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
3 msk fiskfond (alt. hummerfond om det finns att tillgå)
2 dl vatten
2,5 dl vitt matlagningsvin
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraîche
1 paket saffran
1 tsk salt
0,5 krm peppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika
olivolja

Gör så här:
1.Skär fisken i 3 cm kuber
2.Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja.
3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraîche och låt sjuda ca 10 minuter.
4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.

Servera soppan eventuellt med en klick crème fraîche (i brist på aioli) och ett gott bröd, förslagsvis morotsbrödet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar