Eftersom att de senaste veckornas brödbak mest har bestått av bullar fyllda med diverse frön, så kändes det dags för något mer rejält (som min mamma skulle ha sagt) så vad passar då bättre än rågsiktslimpor. Förutom att jag bytte ut några deciliter av rågsikten mot dinkelmjöl, så har jag följt receptet hämtat ur Tulla Grünbergers bok matbröd. Receptet ger två ganska små limpor.
Du behöver:
3 dl filmjölk
1 dl mjölk
2 msk sirap
50 gram jäst
1 tsk salt
1 tsk fänkål
1 tsk anis
14 dl rågsikt
Gör så här:
1. Värm sirap, mjölk och filmjölk i en kastrull. Rör ut den smulade jästen i litet av degspadet, salt, stött fänkål och anis. Arbeta in mjölet (och då menar hon verkligen ARBETA det är ingen lätt match att få in 14 dl rågsikt i den här degen.)
2. Lägg degen på bakbordet, knåda den så att den blir blank och smidig. Forma degen till två avlånga limpor lägg i smorda brödformar. Låt jäsa på dragfritt ställe.
3. När degen jäst upp till kanten på formen (tar cirka 40 minuter) gräddas den i 220 grader varm ugn i 20-30 minuter.
2. Lägg degen på bakbordet, knåda den så att den blir blank och smidig. Forma degen till två avlånga limpor lägg i smorda brödformar. Låt jäsa på dragfritt ställe.
3. När degen jäst upp till kanten på formen (tar cirka 40 minuter) gräddas den i 220 grader varm ugn i 20-30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar