Det här kan sägas vara Nils paradrätt och den lär imponera på alla utom vegetarianer. Till och med folk som sagt sig ogilla lamm har gillat denna fantastiska smakkombination.
Eat it and weap!
Nisses lammfärsbiffar med grekisk grönsaksgratäng
Du behöver (cirka fyra portioner):
Lammfärsbiffarna
- 500 gram lammfärs
- 100 gram kärnfria svarta oliver (av god kvalitet!)
- 50 gram soltorkade tomater
- 100 gram fetaost
- 1 äggula
- peppar
- rosmarin
- timjan
- en skvätt olivolja
Grönsaksgratängen
- 3 paprikor, grovhackade (gärna en av varje färg)
- 1 zucchini, hackad i lika stora bitar som paprikorna.
- 2 rödlökar, hackad som ovan.
- 3 potatisar, som ovan. (kan uteslutas)
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 burkar hela tomater
- 100 gram fetaost, smulad
- 100 gram lagrad ost, riven
- salt
- peppar
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg zucchini bitarna i ett durkslag och häll på salt, så att vätskan rinner ur.
3. Lägg lammfärsen i en bunke. Dela oliverna i halvor. Strimla de soltorkade tomaterna. Smula fetaosten. Lägg allt i bunken och blanda. Krydda med peppar, timjan och rosmarin(Obs: inget salt!), häll i en skättolivolja. Täck med plastfolie och kyl i minst en halvtimme.
4. Fräs vitlöken och löken i en gryta i ett par minuter. Lägg i potatisen och låt den fräsa i cirka två minuter. Öppna tomatbrukarna, skölj tomaterna väl så att allt spad försvinner och hacka dem i små bitar. Tillsätt paprikorna till grytan och stek i ett par minuter. Gör sedan samma sak med zucchinin. Tillsätt tillsist tomathacket. Låt hela schabraket puttra i fem minuter.
5.Tillsätt hälften av den lagrade osten och all fetaost. Blanda. Häll alltihop i en ugnssäkerform av lämplig storlek. Toppa med resten av osten och släng in den i ugnen och låt den stanna där i 40-45 minuter.
6. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. Forma köttfärsröran till 6 medelstora biffar. Stek tre biffar åt gången, två-tre minuter per sida. Håll biffarna varma i ugnen tills gratängen är klar.
7. Servera med en klick matyoghurt toppad med hackad mynta. Skryt om din bedrift livet ut!
Recept: Nils
Foto: Jag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar