25 mars 2010

En match i våfflor

Idag är det, som ingen kan ha missat, våffeldagen, vilken enligt mig är snäppet vassare än fettisdagen. Vi åt våra våfflor redan igår kväll, men eftersom att jag åt årets första semla en dag försent, så borde det jämna ut sig. För första gången insåg jag hur onödigt det är med våffelmix, våffelsmet är till och med lättare än pannkaksmet! Matchen i våffelätning vanns såklart av mig med 3-2, men vem trodde någonsin något annat?

Våffelsmet för ca fem våfflor(i receptet stod det sex-åtta, men med vårt våffeljärn blev det bara fem)

Du behöver:
  • 100 gram smör + lite till gräddning
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl

Gör så här:
1. Smält smöret. Rör vetemjöl, bakpulver och hälften av den kalla mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och blanda i smöret.

2. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen väl med smält fett till första omgången, sedan behöver den knappast smörjas. Lägg på 3/4 dl smet, bred ut den något och grädda våfflorna gyllenbruna. Lägg dem var för sig på ett galler och håll dem varma på låg värme i ugnen.

3. Servera med vispad grädde och drottningsylt! Glöm inte kaffet!


2 kommentarer:

  1. Vadfalls? Vann du någonting som har med ätning att göra - ÖVER NISSE? :)
    Det var det jävligaste.. jag har bevittnat när han fick i sig 32 (?) vårrullar!

    SvaraRadera
  2. När det kommer till våfflor har han inget att komma med, jag och våfflor går way back! Tror dock att han hade tagit matchen i vårrullar, så du behöver inte oroa dig.

    SvaraRadera