17 september 2010

Tomatsås de luxe


Det är busenkelt att göra en supergod och lyxig tomatsås! Där sa jag det! Hemligheten som efter detta inlägg inte är en hemlighet längre. Denna rödsöta sås kan användas till det mesta som ett superlyxigt och gott alternativ till den enkla tomatsåsen gjord på enbart burktomater. Jag väljer att kalla skapelsen:

Tomatsås de luxe (1 liter):
  • Kvisttomater 10 st
  • Paprikor (Röda) 3 st
  • Rödlök 2-3 st
  • Morötter 1-2 st
  • Chili ½-1 st
  • Vitlök 3-4 st
  • Basilika färsk
  • Oregano färsk
  • Olivolja
  • Citronsaft från en halv citron
  • Salt & Peppar
  • Burktomater (Passerade eller krossade)
  • (Tomatpuré)
  • Socker 1 nypa
1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Klyv grönsakerna i stora bitar (Se ovanstående bild). Använd en lite djupare plåt. Ös på med olivolja, citronsaft och hackade färska kryddor. Smaka av med salt och peppar.

3. In i ugnen i cirka 45 minuter (Du kan sänka värmen om grönsakerna får för mycket färg). Låt svalna.

4. Skala lökarna, vitlökarna och tomaterna. Lägg alla grönsaker i mixern, blanda även i en burk passerade eller krossade tomater. Kör på högvarv i en minut. Smaka av med tomatpuré om du vill ha en mer mustig tomatsås. Avsluta med en nypa socker och rör om.

5. Frys in eller ät direkt till pastan! Bon apetit!




2 kommentarer: