08 juni 2010

Mellanlandning i budgetklass


Nu har sommaren dragit igång på riktigt, jag har börjat min tjänst som smilfink på tysklandsfärjan och Nils har så smått påbörjat sin skånesommar. Den här veckan är vi dock båda två i Göteborg och mellanlandar och passar på att semestra lite innan det är dags för nästa resa. På grund av CSNs "generösa" dryga 4000 kronor för juni så kör vi tema budget, något som säkert ni, våra finfina läsare, säkert uppskattar. Först ut är en stor sats frallor att fylla frysen med. Jag tog vad jag hittade längst bak i skafferiet, då jag vill undvika att något blir dåligt över sommaren, så ta vad ni har!
Håll till godo!

Frukostbullar av fröig typ
cirka 40 stycken

Du behöver:

50 gram jäst
1 liter vatten
2 msk olivolja
2 dl linfrön
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
2 sl sesamfrön
1 1/2-2 msk salt
4 dl havrekli
6 dl dinkelsikt
ca 14 d vetemjöl

Gör så här:
Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke. Tillsätt frön, olja, salt, havrekli, dinkelsikt och vetemjöl (du kan behöva mer eller mindre än vad som är angivet, kör på tills degen säger stopp). Arbeta degen smidig, ca 10 minuter. Jäs under bakduk i minst 1 timme. Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en längd, skär varje längd till 10 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg eller vatten och vänd bullarna i frön. Låt jäsa Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa i 30-40 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar