Hamburgerbröd är bra att ha i frysen när för framtida middagar, för oftast har man inte framförhållning nog att kunna vänta en timme på bröden.
Håll till godo!
Hamburgerbröd
ca 20 st
Du behöver:
100 gram smör
0,5 l mjölk
50 gram jäst
1,5 tsk salt
6 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
1 st ägg
0,5 dl sesamfrö
Gör så här:
1. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Häll i mjölken när fettet smält. Låt det bli 37°.
2. Smula sönder jästen i bunken, tillsätt salt och lite av degspadet. Blanda tills jästen har lösts upp. Slå på resten av det ljumma spadet. Blanda sedan ner grahamsmjölet och sist vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
3. Häll ut degen på en mjölad köksbänk och knåda den smidig för hand någon minut. Dela degen i två delar. Platta till rullarna lite med handen och skär sedan varje rulle i tio lika stora bitar. Forma till runda platta bullar och lägg på plåtarna. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över fröna. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Jäs bullarna på de smorda plåtarna i 15–20 minuter. Grädda dem i ca 15 minuter. Låt bröden svalna under en handduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar