24 oktober 2010

Tomatsoppans återkomst

En god tomatsoppa är så mycket mer än bara ett paket passerade tomtater, samtidigt som det egentligen inte är så mycket svårare än så. Den här soppan får en lyxig känsla med hjälp av parmesanyoghurten och de rostade solrosfröna, men funkar även utmärkt på egen hand med sällskap av lite gott bröd.
Håll till godo!

Tomatsopppa
4 portioner

1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
1 förpackning passerade tomater (500g)
2 msk tomatpuré
2-3 tsk honung
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar

Parmesanyoghurt:
1 dl matyoghurt
1 dl riven parmesan

Rostade solrosfrön

Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i fettet i en kastrull utan att den får färg. Vispa ihop mjölet med lite av vattnet. Tillsätt vatten, buljong, vitt vin, passerade tomater och tomatpuré och koka upp. Red soppan och koka 5 min. Tillsätt honung, örter, sambal oelek och smaka av med salt och peppar. Blanda matyoghurt med riven  parmesan.
Servera soppan med en klick parmesanyoghurt och lite rostade solrosfrön.
Recept: Vår kokbok
Foto: Mitt

1 kommentar: