18 september 2010

Ungerskt på menyn


Gårdagens mat blev som planerat en gammal favorit. Gulasch, som även är Ungerns nationalrätt, är en enkel grönsaks- och köttsoppa, med en historia som sträcker sig tillbaka till bondesamhället. Receptet, som jag snickrat ihop, visar att soppan innehåller köttfärs istället för grytbitar av nötkött som den vanligtvis innehåller. Toppa soppan med gräddfil för att verkligen sätta pricken över i:et.


Ungersk köttfärsgulasch (4 portioner):

  • Potatis 4-5 st
  • Paprika 1 st (Röd)
  • Gul lök 1 st
  • Köttfärs (Blandfärs el. Nötfärs) 500 g
  • Hemlagad tomatsås 3-4 dl el. burktomater (krossade) 400 g
  • Köttbuljong 5 dl
  • Kummin 2 tsk
  • Salt & Peppar
  • Paprikapulver 3 tsk (Enbart om du använder burktomater)
  • Olja
  • Gräddfil 2 dl
1. Skala potatisen och löken. Hacka löken och skär grönsakerna i lagom stora grytbitar. Fräs löken och köttfärsen i en gryta eller stor kastrull med lite olja. När löken har fått svettas och färsen fått färg tillsätt paprikan och potatisen. Låt fräsa en stund.

2. Häll i tomatsåsen och köttbuljongen. Krydda med kummin och smaka av med salt och peppar.

3. Låt småkoka under lock i 20 - 25 minuter. Låt vila på låg värme (Kom ihåg att den får mer smak ju längre den står).

4. Servera med en klick gräddfil och ett gott bröd. Smaklig måltid!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar