16 april 2010

Tisdag


Den här veckan har jag haft fullt upp med uppsats och förberdelser inför helgens kafferep, så bloggen har blivit lidande, men misströsta icke! Alla veckans middagar kommer att läggas upp och det hela avslutas med sju sorters kakor.

I tisdags firade vi av säsongens sista jordärtskockor med att göra jordärtskockssoppa, lätt än av de godaste soppor jag vet.
Håll till godo!

Krämig jordärtskocksoppa

Ingredienser:
750 gram Jordärtskockor
1-2 Potatisar
1 Purjolök (Dock enbart det vita)
1 liter Grönsaksbuljong
1 dl Matlagningsgrädde (Vispgrädde duger också)
1 Äggula
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1. Skala och skär jordärtskockorna och potatisarna i lagom stora bitar. Lägg hacket tillsammans med en nypa salt i en kastrull med vatten. Låt koka i 5-10 minuter under lock på litet svagare värme.
2. Hacka purjolöken grovt och släng strimlorna i kastrullen med potatisen och jordärtskockorna.
Koka ytterligare tills allt har mjuknat. Sila bort vattnet och lägg de kokta grönsakerna åter i kastrullen. Tag sedan fram en stavmixer och puréa alltsammans. Häll sedan över grönsaksbuljongen och koka upp.
3. Under tiden som detta kokar vispa en äggula tillsammans med grädden. Ställ undan kastrullen från plattan och tillsätt den vispade grädden med äggulan. Salta och peppra efter smak.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar