07 april 2010

En höstig soppa på vårkanten


Potatis- och purjolökssoppa är för mig en klassisk hösträtt. Men en så god soppa är det dumt att begränsa till bara en del av året. Nils variant innehåller även kikärtor vilket tillför protein och gör soppan mer mättande. Parmesanen och olivoljan gör hela soppan, så hoppa inte över det för allt i världen!


Potatis-, kikärts- & purjolökssoppa

Fyra portioner

Du behöver:

6 potatisar
3 medelstora purjolökar
2 vitlöksklyftor
2 dl kokta kikärtor
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong (2 tärningar och 1 liter vatten)
½ dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar
En skvätt olivolja
En klick Smör
Parmesan

Gör så här:
1.Börja med att koka potatisen med kikärtorna. Strimla purjolöken och hacka vitlöken under tiden som potatisen kokar.
2.Häll av vattnet när potatisarna och kikärtorna blivit mjuka. Släng i en klick smör i en stor kastrull och fräs purjon och vitlöken,släng i potatisen och kikärtorna när löken blivit mjuk. Låt alltihop fräsa i ett par minuter. Häll sedan på buljongen och låt soppan puttra i 15 minuter under lock.
3.Puréa ¾ av soppan med stavmixer (om du eftersträvar barnmatskonsistens så puréa alltihop). Smaka av med salt och peppar.
4.Servera med några stänk olivolja och lite hyvlad parmesan.




2 kommentarer:

  1. Hej hej! Jag och Nils testade soppan och den var verkligen jättegod! Tack för en massa inspirerande recept =) Nu ska jag baka vidare på mitt surdegsbröd!
    Kram /Anna

    SvaraRadera
  2. Hallå! Gud vad roligt att ni tyckte den var god. Lite jobbigt att denna soppa passar in så väl fortfarande (det är ju en HÖSTSOPPA!) Vi får hoppas att solen kommer snart.

    Lycka till med brödet!

    SvaraRadera