20 mars 2010

Saftig kyckling i ugn med sommargrönska

Det här är den perfekta rätten för den som har för mycket att göra för att stanna i köket under tillagningen av middagen. Bara poff in i ugnen, fixa allt som behöver fixas (snyta barnen, fixa dippen, dammsuga bakom soffan etc)och sen avnjuta middagen och komplimangerna för maten man inte lagade.
Håll till godo!


Ingredienser för 4 portioner:
4-5 frysta kycklingklubbor
2 msk olivolja
1 st zucchini (ca 200g)
2 st rödlökar, i klyftor
2 st röda paprikor, i bitar
3 st morötter, i bitar
4 st potatisar (tycker du att potatisar är för tjockisar? hoppa över dem!)
ca 15 svarta oliver
8 st vitlöksklyftor, skalade
2 tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
3 dl vitt vin
2 msk olivolja

Gör så här:

1. Ta fram en stor ugnslångpanna och smörj den lätt med olivolja. Lägg i frysta (otinade) kycklingklubbor och alla grönsakerna i stora bitar. Morötterna kan skäras i långa bitar, zucchini och paprika likaså. Rödlöken skärs i klyftor. Om du vill ha potatis med (gott!)så skala den och skär i båtar på längden.

2. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Smula över salt och peppra rätt rejält. Strö över torkad timjan och rosmarin. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja. Sätt in i 200 grader 50–60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet.


Receptet kommer från "Under valnötsträdet" (Trio förlag) av Anna och Fanny Bergenström.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar