Om du, likt jag, gillar att baka bröd så har du säkerligen ett otal mjölsorter i ditt skafferi, men aldrig just det du behöver för tillfället. Av just den anledningen kom de här frallorna till. Om du vill kan du baka dem med endast vetemjöl, använda samma komponenter som jag gjorde eller helt enkelt bara blanda fritt från vad du har. Tänk på att hålla mjölmängden och att balansera upp ett tungt mjöl med något lätt, t ex vetemjöl special.
Ingredienser för 15 frallor:
- 25 gram jäst (färsk)
- 4 dl mjölk
- 1/2 burk kesella
- 1/2 dl olja
- 1 tsk salt
- 3 dl vetemjöl special
- 2 1/2 dl dinkelsikt
- 1 dl rågsikt
- 1 dl durumvetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 5 dl havregryn
- knappt 1 dl pumpafrön
- knappt 1 dl solrosfrön
Gör så här:
1.Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt salt, olja och kesella. Blanda ner mjöl havregryn och frön och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa i bunken med bakduk i 1 1/2 - 2h.
2. Knåda degen oh dela den i 16 lika stora bitar. Trilla till bullar och tryck ut lätt med handflatan på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
3. Grädda på 225 grader i 12 minuter. Låt svalna med eller utan bakduk beroende på om du vill ha en mjuk eller hård yta på frallorna.
Ät så många du orkar och frys in resten!
Recept & foto: Johanna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar