Lördagens middag lagades för ovanlighetens skull av mig, från början mest för att slippa dagen mount everest av disk, men väl igång så var det faktisk roligare än jag mindes det. Självklart blev det en rätt ur min eminenta följeslagare Första kokboken av Johanna Westman, barnsligt enkelt helt enkelt.
Lasagne med keso och spenat
För fyra personer behövs:
- 250 gram lasagneplattor
Spenatfyllning:
- 500 gram frusen bladspenat
- 1 burk ricottaost (200 gram) - keso eller mozzarella går också fint!
- 50 gram smör
- 3 deciliter riven parmesan - eller en annan smakrik hårdost
- 1 äggula
Tomatsås:
- 1 burk krossade tomater
- 50 gram smör
- ½ gul lök
- Salt
Bechamelsås:
- 2 ½ deciliter mjölk
- 2 matskedar smör
- 2 matskedar mjöl
- Salt och peppar
Gör så här:
1. Börja med att skala och dela löken. Häll tomatkrosset i en kastrull, lägg i löken och smöret. Salta lite. Ställ såsen på en platta med medelsvag värme och låt den puttra i 20 minuter. När tomatsåsen har kokat färdigt kan du ställa den åt sidan för att svalna. Ta ut lökhalvan.
2. Lägg spenaten i en kastrull tillsammans med ett par matskedar vatten och sätt plattan på medelsvag värme. Låt spenaten tina helt för att sedan puttra i några minuter. Häll spenaten i ett durkslag när den puttrat färdigt, så vattnet rinner bort.
3. Hacka den andra halvan av löken i små fyrkanter. Lägg smör i en kastrull och sätt på medelsvag värme. När smöret har smält och börjat puttra kan du lägga i löken. Rör om hela tiden och låt löken steka tills den blivit gyllenbrun och genomskinlig.
4. Klipp spenaten i mindre bitar. Häll över spenaten i smör- och lökkastrullen och rör om ordentligt! Salta och peppra lite och låt alltsammans puttra i 3-4 minuter. Ställ spenaten att svalna.
5. Bechamelsåsen: Smält två matskedar smör i en kastrull. Häll i mjölet när smöret börjar puttra. Vispa hela tiden och låt puttra i 2 minuter. Häll i mjölken och vispa tills såsen tjocknat. Salta och peppra och ställ sedan kastrullen åt sidan.
6. Riv hårdosten och tillsätt den till spenatröran(kom ihåg att spara lite ost till gratineringen). Knäck ägget och låt vitan rinna ner i en kopp. Häll gulan i spenatröran. Lägg i keson/ricottan. Rör om till allt blir blandat och jämnt.
7.Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram formen. Blanda ihop tomatsåsen med bechamelsåsen och häll en ordentlig klick i botten av formen och bred ut. Täck med lasagneplattor och lägg ett lager spenatröra, varva spenatröra och pasta tills spenatröran är slut. Avsluta med pasta och häll på det sista av såsen. Strö över den kvarvarande osten.
8. Sätt lasagnen i mitten av ugnen 20-30 minuter (beroende på vilka lasagneplattor du använder).
9. Ät!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar