26 mars 2010

Ljusgrön ärtsoppa med fetaostkräm

Medan frugan är ute och svirar med sina klasskompisar passar jag på, i min ensamhet, att laga ärtsoppa! Denna fräscha rätt är inte helt vegetarisk eftersom den innehåller kycklingbuljong, men vill du ha ett vegetariskt alternativ, så byt ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong. Förväxla inte denna soppa med den "vanliga" gula ärtsoppan som man fick i skolan som liten. Denna soppa är väldigt mycket godare, även om den kanske inte ser så aptitlig ut!

Ingredienser:
500 gram frysta ärtor
2 gula lökar
1 ½ liter kycklingbuljong (Veg alt. grönsaksbuljong)
2 burkar créme fraiche
150-200 gram fetaost
Färsk basilika
Salt
Peppar

Gör så här:
1. Koka upp buljongvattnet i den ena kastrullen, lägg i buljongtärningarna och låt stå på svag värme.

2. Skala och hacka löken i "ärtstora" bitar.

3. Smält smöret på medelsvag värme i den andra kastrullen. Lägg i löken och stek den mjuk och genomskinlig. Häll i ärtorna och hälften av buljongen. Låt allting koka upp och puttra i någon minut.

4. Mixa soppan med stavmixer, försiktigt så det inte skvätter! Mixa tills soppan är ganska slät. Häll i crème fraiche och rör om ordentligt. Låt soppan koka upp. Häll i mer buljong tills soppan är krämig och lagom tjock - du måste inte ta all buljong om du inte tycker det behövs. Smaka av soppan och salta och peppra om det behövs.

Servera soppan med en klick fetaostkräm

2 kommentarer:

  1. Nice blogg män!
    Har inte prövat dina recept ännu men läser dagligen=) hälsa din käresta också!

    SvaraRadera
  2. Tack som fan! Det värmer gött att höra. Det ska jag om du lovar att hälsa din ;-)

    SvaraRadera