21 mars 2010

Bolognese à la Nisse




Kvällens middag serverades i två varianter, den ena, med spaghetti (av god kvalité; gärna euro shopper), för den som vill behålla sin nuvarande tjocklek och den andra, med strimlad samt lättkokt vitkål, för den som vill tona ner tjockleken. Välj variant efter behov!

Bolognese à la Nisse (något förenklad variant)
(för en storätare och en lite mer normal, plus lunch dagen efter)

Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram blandfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin (torrt) - ev. rödvin
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk basilika
2 tsk dijonsenap
Soltorkade tomater (Man bör ha en spännande ny ingrediens varje gång! Kycklinglever är ett annat magnifikt alternativ för de som kan spendera lite mer)
Salt
Peppar
Parmesan

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs dem sedan i en stor gryta. Bryn sedan blandfärsen i en stekpanna. Klicka i tomatpuré i pannan med färsen. När löken blivit genomskinlig kan du sänka värmen på plattan. Häll över blandfärsen i grytan med lök. Öka sedan värmen igen. Häll i vinet och krossade tomater. Krydda med alla kryddor utom dijonsenapen, viktigt, som ska läggas i precis i slutet för att inte ändra smak av värmen. Låt allt puttra i 10 – 15 minuter under lock. Samtidigt kan du städa i köket (dvs. skrubba kaklet om du lagar mat lika vilt som Nils) och koka upp pastan, alternativt vitkålen. Servera med ett berg av riven parmesan! Har du ingen parmesan? Ät pannkakor istället!

2 kommentarer:

  1. Vitt vin?! Nädu, här du får du bakläxa! Rötjut ska det va :)

    SvaraRadera
  2. Jag håller faktiskt inte med. Jag har gjort ett otal bolognese i mitt liv och, faktiskt, den med vitt brukar vara godare. Mycket konstigt! Men självkart kan man byta ut det vita ;)

    SvaraRadera