05 januari 2011

Julskinka i efterskott

Att bara äta julskinka en gång om året känns urdumt och om man nu bara ska äta den en gång om året så är precis efter jul ett mycket bättre tillfälle, då kostar den ju bara hälften så mycket. Vi fick inte nog under julen, så vi köpte en reaskinka istället för pålägg och den funkar dessutom utmärkt med rotmos till middag som Karin så smart upplyste mig om. De flesta av er har säkert egna recept efter långåriga traditioner, men vi gjorde i alla fall så här.


Julskinka
Du behöver:

Till kokningen:
1 rimmad skinka (våran var på cirka 2,5 kilo)
kryddpeppar
lagerblad
Köttermometer

Till griljeringen:
1 ägg
1 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk socker
Ströbröd

Gör så här:
1. Sätt i termometern i skinkan. Lägg skinkan och kryddorna i en stor kastrull och fyll upp med vatten.
2. Låt vattnet koka upp, sätt sedan ner värmet något. Låt småkoka tills termometern visar 72 grader.
3. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Rör ihop alla ingredienser till griljeringen förutom ströbrödet.
5. Klipp bort nätet från skinkan och skär bort svålen.
6. Fördela griljeringen på skinkan och strö till sist över ströbröd.
7. Griljera i ugnen i 15 minuter.

1 kommentar: