04 januari 2011

GI-lasagne

Jag är ingen förespråkare för att utesluta kolhydrater ur kosten, det är enligt mig totalt dumdristigt. Dock inbillar jag mig att man för att balansera en annan ganska fet rätt kan skippa kolhydraterna och göra den nyttigare. Detta är dock bara spekulationer, om än grundade på ett visst mått av kunskap. Den här rätten är ungefär som lasagne fast med zucchini istället för lasagneplattor, funkar bra både för den som vill äta nyttigt och för den som vill äta gott. Receptet är ursprungligen från tasteline om än modifierat.
Håll till godo!

Köttfärsgratäng med zucchini
För 4 portioner behövs:

500 gram bland- eller nötfärs
2 st zucchini
1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
3 dl krossade tomater (en burk)
1 st lagerblad
oregano
1,5 dl grädde
rödvin
riven ost (till gratinering)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skär zucchinin i skivor på längden. Salta på båda sidor och låt vattna ur i 30 minuter. Skölj och torka av. 3. Hacka lök och vitlök. Stek färs, lök, vitlök i olja och salta och peppra. Tillsätt tomater, lagerblad, oregano, vin och grädde. Låt koka en stund.
4. Varva sås och zucchini i en smord form och toppa med önskad mängd riven ost. Gratinera i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar