Dagen idag har för min de spenderats på bokmässan, för mig var det debutbesöket så det var fint att gå med en så van besökare som min kompis Stina. Kvällen i Göteborg var kylig och kombinerat med en lång dag med mycket gående fram och tillbaka och inte så mycket mat, så var det skönt att komma hem till en varm och mättande fiskgratäng. Skit i Willys färdiga suspekta fiskgratäng och gör din egen, det kräver lite pyssel och en del disk, men det är verkligen värt det.
Fiskgratäng med dill
Till 4 portioner behövs:
Fisken:
400 gram fiskfilé (t ex torsk)
en nypa salt
en klick smör
Moset:
500 gram potatis
0,5 dl mjölk
1 äggula
salt
vitpeppar
smör
Såsen:
ca 3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 d mjölk
1,5 dl vatten
en halv tärning fiskbuljong
4 msk matlagningsgrädde
2 äggulor
salt
vitpeppar
citronsaft
dill
Gör så här:
1.Börja med fisken: Sätt ugnen på 200 grader och smörj sedan en ugnssäker form. Lägg fisken i formen och salta. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen i 15 minuter.
2. Höj ugnen til 250 grader och påbörja moset. Koka potatisen tills den är helt mjuk (såsen kan göras när du väntar)och häll av vattnet. Mosa potatisen lite innan du tillsätter äggulan, vispa med elvisp och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
3. Såsen: Smält smöret på svag värme och tillsätt sedan mjölet under omrörning. Späd blandingen med mjölk och vatten och vispa slät. Koka upp såsen under omrörning och låt koka på svag värme i ca 3 minuter. Tillsätt buljong tärning, salt, peppar och pressad citron. Blanda äggulan med grädden i en skål och tillsätt blandingen under omrörning när såsen slutat koka. Tillsätt tillslut dillen.
4. Spritsa ut potatismoset och häll på såsen,gratinera i den övre delen av ugnen i ca 5 minuter eller tills den fått fin färg.
5. Servera med en grönsallad.
Det ser gott, men har du ingen muskotnöt i moset?
SvaraRaderaJag är verkligen en förespråkare för muskotnöten, men min kära sambo är det inte, så jag använder inte lika mycket muskotnöt som jag hade velat.
SvaraRadera