I fredags bestämde vi oss för att prova ett recept på Gi-pizza som jag hittat i ett gammalt nummer av Topp Hälsa. Förväntingarna var skyhöga, men blev tyvärr inte besannade, botten blev aldrig krispig vilket var en stor besvikelse. Om ni lyckas med den så hör gärna av er, idén känns klockren.
Till fyra stora eller 12 små pizzor behövs:
2 ägg
2 krm salt
4 msk olivolja
1 dl grädde eller vatten
3 msk fiberhusk (hittas oftast bland de glutenfria produkterna i mataffären.)
1-2 tsk torkad basilika alt. oregano
Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 msk ajvar relish (alt chilisås)
1 tsk torkad basilika
salt & peppar
300 gram mozzarellaost
Pålägg 1:
Lufttorkad skinka
Ruccola
Rostade solrosfrön
soltorkade tomater
Pålägg 2:
Chèvre
Rostade solrosfrön
Honung (uteslut om du kör en strikt Gi-diet)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen med salt, olja och grädde. Tillsätt fiberhusk pch låt svälla några minuter. Späd med mer vätska om det behövs. Blanda i kryddorna och rör om. Bred ut degen på en pappersklädd plåt. Grädda i ugnen i 15 minuter.
2. Gör tomatsåsen genom att skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en kastrull och tillsätt olivolja. Bryn lök och vitlök några minuter. Tillsätt krossade tomater, ajvar relish och basilika. Låt koka cirka tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
3. Bred tomatsåsen över pizzorna och lägg på mozzarella. Höj värmen i ugnen till 250 grader och grädda pizzan i 10-20 minuter beroende på storlek.
4. Lägg på några av de föreslagna påläggen eller välj något annat du gillar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar