22 april 2010

Starkt så in i bängen


Idag följde kocken receptet nästan till punkt oh pricka och ändå blev det helt sjukt starkt, även om en thailändare säkert hade kallat det för mesigt. Jag skriver ut receptet som det står i vår kokbok men jag skulle råda er att halvera mängden currypasta, om du inte vill bränna bort näshåren. Jag åt min portion med en halv burk crème fraîhe, men så är jag också en riktigt mes när det kommer till stark mat.
Lycka till!

Du behöver:
För 4 portioner

600 gram lax (vi använde sej)
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 msk solrosolja (vi använde raps)
2 msk röd currypasta
3 dl kokosmjölk
saften av en lime (en halv räcker!)
1 dl hackad koriander
150 gram sockerärtor
70 gram babyspenat (fryst funkar prima)
salt (ta hellre fisksås/fiskfond)
peppar (socker ger en mer thailändsk smak)

Gör så här:
Ta bort eventuella ben från fisken och skär den i tärningar. Snitta skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull och fräs purjolök, vitlök, chili och currypasta. Tillsätt kokosmjölken och koka upp. Tillsätt fisktärningarna och limesaft. Sjud några minuter. Rör försiktigt i koriander, sockerärtor och babyspenat. Smaka av med socker, fisksås och eventuellt mer limesaft. Servera med ris (kamutvete) och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar